top of page
  • Foto van schrijverEmily Nazionale

Geneeskundefaculteiten willen mentaal welzijn artsen in spe verbeteren

Bijgewerkt op: 22 feb. 2023

Wemeds, het initiatief van alle geneeskundefaculteiten in Vlaanderen om het mentaal welzijn van artsen in spe te bevragen, is op zoek naar de meningen van studenten in het tweede bachelorjaar, tweede masterjaar, tweede jaar haio en assistenten uit alle opleidingsjaren.De mentale gezondheid van geneeskundestudenten evolueert vanaf het begin tot het einde van hun opleidingscarrière. Wat zijn risicofactoren die een impact kunnen hebben op het welbevinden, en wat zijn mogelijke gevolgen daarvan?


De vijf universiteiten in Vlaanderen die de opleiding geneeskunde organiseren (KU Leuven, Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Hasselt, Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent) ontwikkelden daartoe een vragenlijst die peilt naar jobgerelateerde, persoonlijke en contextuele factoren bij studenten geneeskunde, haio’s en aso’s.


"Door drie cohortes vier jaar lang te bevragen kunnen we in feite het hele opleidingstraject geneeskunde opvolgen", lichtte prof. Lode Godderis, hoogleraar arbeidsgeneeskunde (KU Leuven) en coördinator van het project, toe bij de start van het project in 2021.


De studie bevindt zich momenteel in haar tweede jaar, maar deelnemers kunnen instappen wanneer zij willen.


Bedoeling is om interventies te ontwikkelen die “gericht zijn op de rol van de organisatie en die van de opleiding. Denk bij dat laatste bv. aan het afstemmen van de interesses en talenten van iedere student in de opleiding met het oog op de keuze later voor een bepaald specialisme”, aldus prof. Godderis.


De vragenlijst invullen: wemeds.be.


Comentarios


bottom of page