top of page
  • Foto van schrijverEmily Nazionale

Dokter Silke Stalpaert schrijft nieuwsbrief met tips voor mentale veerkracht

Met haar wekelijkse nieuwsbrief met advies en tips voor mentaal welzijn en veerkracht wil huisarts-sportarts en AK-columnist dr. Silke Stalpaert een goede geestelijke gezondheid op een positieve manier in de kijker zetten.


Dr. Stalpaert: "Ik wil collega-artsen en al wie het nodig heeft een vaste afspraak van positiviteit bieden tussen de constante ups en downs die eigen zijn aan het leven. Als in: ik ben er voor u, je kan erop vertrouwen." © iStock

De nieuwsbrief heet ‘Gij Schoon Mens’ en is een voortvloeisel uit de gelijknamige gedichtenbundel die dokter Stalpaert in 2020 uitbracht (zie Artsenkrant van 17 december 2020).


“Ik was toen herstellende van een burn-out. In die periode heb ik veel hulp gekregen van de hulpverleningsorganisatie voor artsen Doctors4Doctors en met mijn poëziebundel, waarvan ik de opbrengst volledig aan D4D heb geschonken, wilde ik iets terugdoen.”


Met de dichtbundel wil – een herdruk komt er aan in november – Silke Stalpaert – er komt een herdruk aan in november – al wie een moeilijke periode doormaakt een hart onder de riem steken. “Soms is het moeilijk en weten we het allemaal even niet meer. De simpele boodschap te horen krijgen dat je een schoon mens bent, een goed mens, en je het verdient om gelukkig te zijn, kan dan soms heel erg deugd doen. Die boodschap wilde ik ook op wekelijkse basis brengen.”


Herkenbaar


In haar nieuwsbrief snijdt dr. Stalpaert thema’s aan die recent op haar pad gekomen zijn, vertelt de huisarts. “Enkele weken geleden schreef ik bijvoorbeeld over mijn burn-out als een leerproces. Daarop hebben heel wat collega-artsen gereageerd dat ze zich herkennen in wat ik beschreef. Een andere recente nieuwsbrief wijdde ik aan ‘drukte’ waarbij ik tips gaf om even stil te staan en bij jezelf terug te komen. In nog een andere zal ik het dan weer hebben over groei en zelfcompassie."


De toon is positief, bemoedigend, en lichtjes coachend. Dat is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Silke Stalpaert: “Ten gevolge van mijn burn-out maakte ik een carrièreswitch. Ik ben sportgeneeskunde gaan bijstuderen en werk nu in het Zeepreventorium in De Haan waar ik werk met kinderen en jongeren met obesitas. Daar kan ik me volledig wijden aan mijn interesse voor leefstijlgeneeskunde, mentaal welzijn en coachen. Ook in mijn een-op-een-coachingsessies luister ik naar iemands specifieke zorgvragen en koppel deze terug naar mogelijke veranderingen in levensstijl. Samenwerken met een patiënt, samen zoeken naar hoe hun welzijn te verbeteren en meer tijd maken voor verbinding is tijdsintensief maar voelt veel natuurlijker aan. Daar heb ik als arts echt nood aan.”


Standvastigheid


Is een wekelijkse nieuwsbrief geen karwei in het drukke bestaan van een arts? “Ik wil collega-artsen en al wie het nodig heeft een vaste afspraak van positiviteit bieden tussen de constante ups en downs die eigen zijn aan het leven. Als in: ik ben er voor u, je kan erop vertrouwen. Dat is dan ook de bredere boodschap die ik wil uitdragen: durf te vertrouwen op je omgeving en hulp te vragen.”

Comments


bottom of page