top of page
  • Foto van schrijverEmily Nazionale

Podcast over de weg naar het arts-zijn

Bijgewerkt op: 19 sep. 2022

De weg naar het arts-zijn is leerrijk en mooi, maar kan ook uitdagend en complex zijn. Daar gaat de gloednieuwe podcast 'Uitgedokterd' over van kinder- en jeugdpsychiater in opleiding Karen Bartholomeus. Met verschillende jonge (en oudere) collega's heeft ze het over thema's als zelfzorg, de combinatie work-life, de professionele artsenidentiteit en zo meer.


© Getty Images

Eindelijk zijn we dokter! "Na het afronden van de basisopleiding geneeskunde is de goesting groot om eraan te beginnen. Je voelt je gesterkt met een grote theoretische bagage, je wil alles wat je de voorbije jaren geleerd hebt in de praktijk omzetten", vertelt dr. Karen Bartholomeus. "Maar eens ze met beide voeten in het werkveld staan, merken de meeste artsen in opleiding dat ze toch niet helemaal voorbereid zijn op alles wat er bij het beroep van arts komt te kijken, en dan vooral hoe ze invulling kunnen - blijven - geven aan het stukje 'mens' in zichzelf. Want arts of niet, we blijven bovenal mensen."


Zoektocht


Karen Bartholomeus is kinder- en jeugdpsychiater in opleiding en begon recent aan haar derde specialisatiejaar. "Wat drijft je als arts? Wat vind je belangrijk in de uitoefening van je beroep? Welke moeilijkheden ervaar je? Hoe ga je om met hoge werkdruk? Hoe combineer je werk en privé? In opleiding zijn en mama of papa worden, hoe gaat dat? Hoe combineer je de rol van assistent - en zelf nog in opleiding zijn - met het opleiden van stagiairs? Enzovoort. Ik denk dat veel van deze vragen heel herkenbaar zijn voor vele jonge collega's in opleiding. Met mijn podcast wil ik hen ondersteunen in hun zoektocht om dat alles 'uit te dokteren'"."Wat drijft je als arts? Wat vind je belangrijk in de uitoefening van je beroep? Welke moeilijkheden ervaar je? Hoe ga je om met hoge werkdruk? Hoe combineer je werk en privé? Ik denk dat deze vragen heel herkenbaar zijn voor veel jonge collega's in opleiding", zegt dr. Karen Bartholomeus. © RV


Ook haar eigen opleidingstraject is bij momenten een zoektocht, vertelt Karen Bartholomeus. "Wat voor arts wil ik zijn? Welke dingen neem ik mee naar huis, en hoe ga ik daarmee om? Hoe zorg ik niet alleen goed voor anderen maar ook voor mezelf? Dat zijn topics die mij sterk bezighouden." "Ik ben nieuwsgierig naar hoe andere jonge collega's hierover denken", vervolgt de psychiater in opleiding. "Want het beroep van arts kan heftig zijn. Door ervaringen te delen en uit te wisselen, kunnen we iets van elkaar leren."


Laagdrempelig


Waarom een podcast? De vraag stellen is ze beantwoorden. Het is hét (nieuws)medium van het moment. "Ik volg zelf een aantal podcasts. Het laat toe om uitvoerig en diepgaand in gesprek te gaan met mensen. Naar een podcast luisteren kan dan weer heel laagdrempelig, alsof je getuige bent van een conversatie rondom je."


Maar zelf een podcast maken, is dat niet heel veel werk? Karen Bartholomeus: "Ja. Ik begon eraan na een groot examen, omdat ik - dacht dat ik - ineens veel vrije tijd had (lacht)." De podcast maken, dat deed de psychiater in opleiding gewoon. Er kwamen geen cursussen aan te pas, geen bijscholingen. "Al doende leerde ik. Materiaal lenen kon ik van de universiteit. Hoe je een gesprek moet voeren, en welke gesprekstechnieken daarbij kunnen helpen, dat heb ik natuurlijk geleerd tijdens mijn opleiding."


Inmiddels zijn de acht afleveringen (zeven gesprekken en één introductieaflevering) allemaal ingeblikt. Vorige week verscheen het eerste gesprek, met Jonas Brouwers, aso orthopedie en voorzitter van Vaso (Vlaamse vereniging van arts-specialisten in opleiding).

Zowel arts-specialisten als huisartsen in opleiding treden aan, net als recent afgestudeerde artsen. Karen interviewt ook één oudere arts, "om onder meer de vergelijking te kunnen maken met de work-life balance zoveel jaar geleden".


Herkenbaarheid


Naar reacties is het benieuwd afwachten, maar Karen zelf is alvast tevreden over het resultaat. Gevraagd of haar achtergrond als psychiater in opleiding een troef is als podcast host, antwoordt ze van wel. "De thema's die aan bod komen, duiken natuurlijk ook in gesprekken met patiënten vaak op. Maar eerder ben ik de geschikte host voor deze podcast omdat ik zeer open en menselijk in het leven sta. Ik ben niet de persoon en ook niet de arts die tegen anderen zegt wat ze wel of niet moeten doen. Ik vind het ook niet erg om af en toe een stukje van mezelf te delen als dat meer openheid creëert."


'Uitgedokterd' is niet pas geslaagd als ze duizenden luisteraars bereikt, benadrukt Karen Bartholomeus. Haar doel is wel: herkenbaarheid scheppen, collega's daardoor de boodschap geven dat ze niet alleen staan met bepaalde vragen, zorgen, uitdagingen, enz. Tegelijk hoopt ze dat uit de gesprekken duidelijk wordt dat iedereen anders is, elk opleidingstraject uniek. Er is geen goed of fout, alleen wat past bij jezelf. Dat is net het mooie eraan, dat iedereen zijn eigen verhaal onderweg uitdoktert."


 

'Uitgedokterd - podcast' is te (her)beluisteren op Spotify en te volgen op instagram via @uitgedokterdpodcast.

ความคิดเห็น


bottom of page