Net zoals de voorgaande jaren, organiseert Arts in Nood in 2024 webinars over zelfzorg en (mentaal) welzijn voor artsen. Deze zijn gratis te volgen én u kan ze nadien herbekijken.
'Timemanagement!': : 30/05/2024 - 20.00 u
Dr. Herwig Van Dijck, senior consultant aan het UZA, verdiepte zich als coauteur van 'Succesvol arts zijn' mee in het tijdsbeheer van artsen. Prof. dr. Lien Dossche is naast kindernefroloog in het UZ Gent en mama van drie, ook docent time management voor arts-specialisten in opleiding aan UGent. Zij is van mening dat je "aan de overvloed aan taken weinig kan veranderen, maar wél aan de manier waarop je ermee omgaat".
Samen gaan ze hierover in dialoog en geven ze praktische tips voor een beter timemanagement.
'Conflictbeheersing': 05/09/2024 - 20.00 u
De Zwitserse professor Béatrice Schaad verdiepte zich onder meer in conflicten en het verzamelen van ervaringen van patiënten en professionals wanneer relaties ingewikkeld worden of zorg tot ontevredenheid leidt. In 2012 opende ze een bemiddelingsruimte waar patiënten en zorgverleners conflicten of moeilijkheden die ze ervaren kunnen melden. Ze worden ontvangen door specialisten op het gebied van conflictmanagement. De klachten worden gecodeerd in een IT-controlesysteem. De zorgorganisatie en de klinische afdelingen kunnen er gebruik van maken om de zorg en de werkomgeving te verbeteren.
Professor Schaad gaat hierover in gesprek met dokter Michel Bafort, voorzitter van Arts in nood.
'Hoe psychologische trauma's verwerken?': 14/11/2024 - 20.00 u
Agressie ondervinden, slachtoffer of getuige zijn van een medisch incident en zoveel andere gebeurtenissen kunnen bij artsen tot trauma's leiden.
Klinisch psychologe/psychotherapeute en professor aan UGent Sarah Bal, en psychiater en emeritus professor Annik Lampo (VUB), beiden gespecialiseerd in traumaverwerking, geven hun visie op hoe je trauma's kan verwerken.
'Psychologische veiligheid in teams': 12/12/2024 - 20.00 u
Durft u een evidente vraag te stellen, een fout toe te geven of een wild nieuw idee aan te brengen in uw team? Daarvoor is psychologische veiligheid nodig... Daarvoor moet u er zich echt thuis voelen. Dit aspect van de gezondheidszorg ligt professor Kris Vanhaecht van KU Leuven nauw aan het hart.
Psychiater Bart Van Daele, manager en bestuurder van ziekenhuizen, bekijkt psychologische veiligheid vanuit een praktisch perspectief. Samen geven ze tips om mee aan de slag te gaan.
De webinars zijn afwisselend in het Nederlands dan wel in het Frans naargelang de moedertaal van de spreker(s). Er is steeds simultaanvertaling voorzien.
Inschrijven kan op de website van Arts in Nood.
Comments