top of page
  • Foto van schrijverEmily Nazionale

Week van het mentale welzijn

“Wij als jonge artsen willen meer aandacht voor ons mentale welzijn. Wij als ‘nieuwe generatie’ zien steeds meer het belang van goede zelfzorg, al is er nog veel werk aan de winkel.” Van maandag 24 tot en met zondag 30 april organiseren de jonge artsen-specialisten in opleiding en huisartsen in opleiding de ‘week van het mentale welzijn’.


Net als vorig jaar sporen de jonge artsen met de actie #kopjevoordesfeer collega’s aan om tijdens de week van het mentaal welzijn samen pauze te nemen met koffie of thee en elkaar te vragen hoe het écht gaat.

Weinig artsen praten graag openlijk over hun mentaal welzijn. We durven niet tonen dat ook wij niet onfeilbaar zijn en vatbaar zijn voor stress en emoties. Dat omdat we schrik hebben dat mensen ons daardoor anders zullen bekijken, dat ze hun vertrouwen in ons zullen verliezen of dat we minder kansen zullen krijgen op vlak van opleiding of werk. Maar het is net het gebrek aan zelfzorg dat de patiëntenzorg in gebreke brengt, kaart Vaso (de Vlaamse vereniging voor Arts-Specialisten in Opleiding) aan.


Het is de tweede keer dat Vaso een week lang aandacht vraagt voor het mentale welzijn van collega’s. Dit keer doet de vereniging dat in samenwerking met de Vlaamse huisartsen in opleiding van Hop (Haio Overleg Platform).


Op het programma staat onder meer een gratis te volgen webinar op dinsdag 25 april (20 uur) over het belang van slaap en de ‘mogelijke effecten van mindfulness in een al maar sneller wordende wereld’.





Net als vorig jaar sporen de jonge artsen met de actie #kopjevoordesfeer collega’s aan om tijdens de week van het mentaal welzijn samen pauze te nemen met koffie of thee en elkaar te vragen hoe het écht gaat. Wie daarvan een foto deelt op Instagram of Facebook met de bijhorende hashtag kan iets winnen, zo maakt Vaso iedereen nieuwsgierig. Houd daarvoor de sociale mediakanalen van Vaso in het oog.


Inschrijven voor het gratis webinar op dinsdag 25 april 20 uur via vaso.be. Accreditering wordt voorzien.

 

Dit artikel is verschenen in Artsenkrant van 20 april 2023.

bottom of page