top of page
  • Foto van schrijverEmily Nazionale

Komt een paard in het kabinet

Bijgewerkt op: 4 aug. 2022

Of u nu arts bent met een bestuurs- of leiderschapspositie, manager in of CEO van een ziekenhuis ... Allemaal kunnen we iets leren van... paarden. Paarden zijn immers experts in leiderschap. "Ze kunnen ons helpen om als leider te floreren te groeien, zowel in je persoonlijke als professionele leven."


"Als je een paard wil leiden, moet je binnenkant gelijk zijn aan je buitenkant. Klopt er iets niet dan zullen ze dat duidelijk laten blijken."

Aan het woord is Annemieken Van Reepingen, huisarts, psychologe en trainer van paardencoaches. Tien jaar geleden richtte ze Kivik op, waar ze o.m. teambuildings, managementcoaching, coaching tegen burn-out, coaching voor persoonlijke groei, ... aanbiedt. Dat doet ze samen met Perlina, Bronté, Phebus, Marisha, en Agape, viervoeters van 500kg en meer - zogenaamde coachingpaarden.

Uitgangspunt van bovengenoemde bedrijfs- en individueel gerichte coachingworkshops, is leiderschap. Annemieken Van Reepingen: "Leiderschap is de leidraad zowel in ons persoonlijke als professionele leven. Het gaat niet enkel over de functie waarin je leiding aan medewerkers geeft, maar ook over de leiding die je over je eigen leven neemt. Kiezen voor wie je bent en waar je voor staat, kiezen hoe je omgaat met wat op je pad komt en de verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen. Dat is de basis van leiderschap."

Authentiek leiderschap


Om goed leiderschap te kunnen tonen, zijn er vier voorwaarden te vervullen, vervolgt dr. Van Reepingen. "Ten eerste moet je in contact zijn met jezelf. Ten tweede moet je ook met anderen kunnen connecteren. Ten derde moet je een visie hebben. En tot slot moet je anderen in beweging kunnen krijgen."

Deze formule vormt het uitgangspunt van Komt een paard in de boardroom, het recent verschenen boek dat Annemieken Van Reepingen samen met Nadja Talpaert, leiderschapscoach en voormalig cursiste bij de paardencoach, schreef. De ondertitel luidt: Wat paarden kunnen vertellen over leiderschap. Het boek is dan ook geschreven vanuit het perspectief van de coachingpaarden. Aan de hand van anekdotische voorbeelden uit workshops 'vertellen' de paarden hoe zij het leiderschap van mensen ervaren.

"Paarden zijn op zoek naar authentiek leiderschap. Het zijn heel gevoelige dieren; enkel wat voor hen echt aanvoelt, willen ze vertrouwen. Anders dan bijvoorbeeld honden zijn paarden geen pleasers. Ze zijn er niet op uit om je een plezier te doen. Dat maakt dat ze heel eerlijk en direct zijn in hun feedback", vertelt Annemieken Van Reepingen.

Jezelf leren kennen


De huisarts/psychologe volgde diverse opleidingen in binnen- en buitenland tot paardencoach en leidt zelf ook andere paardencoaches op. "Van kinds af aan zijn paarden een passie. Op mijn 30ste werd mijn droom werkelijkheid, en mocht ik me ontfermen over mijn eigen paard. Een jong dier nog, dat ik zelf moest inrijden. Was me dat een hele uitdaging! Meer dan eens heb ik moeten vaststellen dat mijn aanpak niet werkte. Frustrerend op het moment zelf, maar door die ervaring heb ik mezelf wel veel beter leren kennen. Zou het voor anderen niet interessant zijn om op deze manier bij te leren over zichzelf?, bedacht ik."


Dr. Annemieken Van Reepingen: "Paarden zijn er niet op uit om je een plezier te doen. Dat maakt dat ze heel eerlijk en direct zijn in hun feedback."

Bij paardencoaching ga je niet op het paard zitten, maar heb je wel interactie met een of meerdere coachingpaarden in een piste. Annemieken Van Reepingen: "Als je hen wil leiden, moet je binnenkant gelijk zijn aan je buitenkant. Klopt er volgens hen iets niet, dan zullen ze dat duidelijk laten blijken. Bijvoorbeeld door geen voet te verzetten wanneer je wil dat ze je volgen. Op die manier ervaart de deelnemer wat werkt en niet werkt in zijn invulling van leiderschap. Vanuit deze inzichten kan hij of zij in de dagelijkse praktijk nieuwe manieren uitproberen om met bepaalde situaties om te gaan."

Leiderschap in het kabinet


De meeste voorbeelden uit het boek Komt een paard... zijn afkomstig van leiders uit het bedrijfsleven en de non- profitsector, maar zijn evenzeer relevant voor artsen. "Misschien nog meer dan in andere beroepsgroepen, is leiderschap uitermate belangrijk in de geneeskunde", weet Annemieken Van Reepingen uit eigen ervaring. Naast haar paardencoachingcentrum, werkt ze als huisarts in een groepspraktijk in Burst, Erpe-Mere.


Dr. Van Reepingen: "Vanzelfsprekend is leiderschap belangrijk voor artsen die diensthoofd zijn of een team onder hun hoede hebben. Maar in de eerste plaats spelen artsen een leiderschapsrol in de interactie met hun patiënten." De wijze waarop deze rol ingevuld wordt, kan afhangen van wat de patiënt - op een bepaald moment - nodig heeft. Met de opkomst van dr. Google en talloze gezondheidsapps heeft bijvoorbeeld het coachend leiderschap de laatste jaren sterk aan belang gewonnen in het artsenkabinet.

Een misvatting is dat om een goed leiderschap neer te kunnen zetten tegenover patiënten, artsen altijd of zoveel als mogelijk beschikbaar moeten zijn, zegt Annemieken Van Reepingen. Voor heel wat collega's die ze in haar paardencoachingcentrum over de vloer krijgt, blijkt grenzen aangeven dan ook een uitdaging te zijn. "Uit angst om mensen teleur te stellen of de kwaliteit van onze zorg te verminderen", denkt dr. Van Reepingen. "Als arts staan we immers ten dienste van de patiënt, en is het onze missie en plicht onze patiënten zo goed mogelijk te verzorgen. Het is nochtans perfect mogelijk kwaliteitszorg te verlenen, en in een positieve verbinding te blijven met je patiënt zonder je grenzen te moeten (laten) overschrijden."


In de coaching met paarden, helpen we artsen een goede work-life balans te vinden en nuttiger gebruik te maken van hun tijd voor patiënten. Met een betere zelfzorg en een nog betere zorg voor hun patiënten tot gevolg."


 

Annemieken Van Reepingen, Nadja Talpaert. Komt een paard in de boardroom. Tielt: LannooCampus, 184 blz. Website: komteenpaardindeboardroom.be.


Paardencoachingcentrum Kivik: kivik.eu.

Comments


bottom of page